www.intRel.Politics.Blog

«ابعاد دوگانه در روابط بین الملل»

در این درس‌نامه، دربارۀ ابعاد دوگانه در روابط بین‌الملل و دو چهرگان روابط بین‌الملل یعنی «دیپلماسی» و «استراتژی» سخن خواهیم گفت.

 

 ابعاد دوگانه در روابط بین‌الملل 

در روابط بین‌الملل، همۀ تعاملات میان بازیگران از این دو رویکرد خارج نیست (ابعاد دوگانه[1]). یا این تعامل حالت گفتگو و تفاهم و مذاکره و همکاری و دوستی و نهایتاً صلح دارد؛ یا این تعاملات و رابطه براساس نزاع و تنش و بحران و خصومت و ستیزه و نهایتاً جنگ است.

رویکرد نخست را دیپلماسی، و رویکرد دوم را استراتژی می‌نامند. پس،

 دیپلماسی [2]: علم، فن، روش و حتی هنر مسالمت‌آمیز ادارۀ روابط بین‌الملل ____ اسم فاعل: دیپلمات

 استراتژی [3]: علم، فن، روش و حتی هنر خصومت‌آمیز ادارۀ روابط بین‌الملل ____ اسم فاعل: استراتژ

پس روابط بین‌الملل می‌شود: علم جنگ و صلح (یا علم دیپلماسی و استراتژی)

پس دیپلماسی و استراتژی دو روی یک سکه هستند و هر دو ادامۀ هم هستند و از هم گسستنی نیستند.

اینکه آیدیالیست‌ها بخواهند استراتژی را حذف کنند و و رئالیست‌ها بخواهند دیپلماسی را نادیده بگیرند، یک آفت در رشتۀ روابط بین‌الملل اولیه بود چون روابط بین‌الملل عرصۀ هر دوی مذاکره و آمادگی نظامی است. در نتیجه، دیپلماسی و استراتژی هر دو ابزارهای سیاست خارجی هستند، ابزارهایی برای رسیدن به اهداف ملی و منافع ملی. (وظیفۀ تدوین هر دوی دیپلماسی و استراتژی با هیأت دولت[4] یا میزگرد[5] اما وظیفۀ اجرای دیپلماسی با وزارت امور خارجه، و وظیفۀ اجرای استراتژی با بخش دفاعی و ارتش است.

 


[1] . Double dimension 

[2] . از ریشۀ Diploma یعنی نامه یا طومار تا شده، قاصد حامل برگۀ تاشده پیام‌آور صلح و با نیت مذاکره است.

[3] . از ریشۀ یونانی استراتوس (Stratos) بمعنی ارتش و قشون؛ و آژِن (Agein) بمعنی مدیریت و فرماندهی و هدایت. پس استراتژی میشود فرماندهی قشون یا راهبری نظامی.

[4] . وزیر ورزش هم درباره تدوین سیاست خارجی نظر می‌دهد نه فقط وزیر امور خارجه، برای تدوین سیاست داخلی مثل آموزش و پرورش هم وزیر امور خارجه می‌تواند نظر بدهد.

[5] . Round table

 

 


بخش : اصول و مبانی روابط بین الملل سایر دروس
برچسب : , , , , , , , , ,
۱۰ ✏️